10 redenen om te gaan hardlopen!

Hardlopen doe je omdat je wilt afvallen, om aan je algehele conditie te werken, of gewoon omdat je het leuk vindt. Maar er blijken talloze redenen te zijn om regelmatig te gaan joggen of rennen. Hardlopen levert allerlei positieve consequenties op voor je lichaam, je geest en je leven. Zo helpt hardlopen bijvoorbeeld ook om beter te slapen, meer te onthouden en langer jong te blijven. Hieronder zijn 10 redenen opgesomd waarom hardlopen goed voor je is. Alles bij elkaar een fantastische motivatie om je hardloopschoenen uit de kast te pakken, en in beweging te komen!

 

1. Afvallen door hardlopen

 

Als je wilt afvallen is hardlopen uitermate effectief. Met hardlopen verbrand je meer dan 800 calorieën per uur. Wanneer je wilt afvallen door hardlopen moet je vooral goed op je hartslag letten. Wanneer je hartslag namelijk verhoogd is, maar niet te hoog dan gaat je lichaam over op de ideale vetverbranding.

2. Hardlopen voor geluk

 

Intensieve lichamelijke activiteit zoals hardlopen zorgt voor de aanmaak van endorfine; ook wel het gelukshormoon genoemd. Dat wil niet zeggen dat hardlopen automatisch zorgt voor geluk - daar is meer voor nodig - maar het draagt zeer zeker bij aan een gelukkig gevoel. Daarnaast zorgt hardlopen voor een kleinere kans op depressies en angststoornissen, en het helpt je om je beter te wapenen tegen stress. Volgens wetenschappers heeft hardlopen een verslavende werking. Je lichaam gaat verlangen naar de endorfine, serotonine en dopamine die vrijkomen tijdens het lopen. In dit geval is het een positieve verslaving. Het zorgt ervoor dat het hardlopen een plezierige activiteit wordt.

4. Hardlopen: goed voor het hart

 

Hardlopen is goed voor je hart. Regelmatig rennen of joggen zorgt voor een lagere bloeddruk, een lagere hartslag (ook in rust), een lager cholesterol en minder kans op diabetes.

Er wordt nogal eens beweerd dat hardlopen juist slecht voor je is, omdat het de kans op een hartaanval vergroot. Onderzoek toont inderdaad aan dat de kans op een hartaanval groter is tijdens het lopen. Echter is dit verschil zo klein dat het bijna verwaarloosd is.

5. Rennen voor een betere ademhaling

 

Met hardlopen train je ook je longen. Door regelmatig te rennen neemt je longcapaciteit toe, waardoor je dieper in kunt ademen. Dit zorgt voor een efficiëntere ademhaling, wat er onder andere toe leidt dat je minder snel moe wordt.

7. Hardlopen voor de aanmaak van serotonine

 

Hardlopen zorgt voor extra aanmaak van serotonine in je lijf. Dat is een neurotransmitter (een stof die signalen overdraagt tussen zenuwcellen) die veel positieve effecten teweeg brengt. Onder andere:

 

Meer zelfvertrouwen

Een betere, diepere slaap

Een hogere productiviteit

Een betere stemming

Een hogere seksuele activiteit en meer zin in seks

8. Hardlopen verkleint de kans op artritis

 

Van hardlopen wordt vaak beweerd dat het een belasting is voor je enkels, knieën en andere gewrichten. Dat klopt, maar tegelijkertijd zorgt het voor een kleinere kans op artritis (gewrichtsontstekingen). Dat blijkt uit onderzoek uit 2013, gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Medicine & Science in Sports & Exercise.

10. Hardlopen gaat veroudering tegen

 

Regelmatig rennen of joggen vertraagt ook het verouderingsproces. Vanaf je 30e worden je botten brozer. Met hardlopen zorg je dat dit proces langzamer verloopt en blijven je botten langer gezond. Ook je spieren worden door hardlopen minder snel afgebroken als je ouder wordt.

3. Rennen voor de gezelligheid en voldoening

 

Hardlopen kan ook heel gezellig zijn wanneer je het met anderen doet. Tegelijkertijd kan het je een goed gevoel geven wanneer je je rondje gelopen hebt. Met hardlopen zet je een heel tastbare prestatie neer, waar je trots op kunt zijn. Wanneer je alleen loopt ervaar je misschien minder gezelligheid, maar dan is hardlopen misschien wel de uitgelezen activiteit om tot jezelf te komen. En als je bijvoorbeeld door het bos of in de duinen loopt, geeft het je de kans om te genieten van de natuur.

6. Joggen of rennen voor een betere conditie

 

Hardlopen zorgt ook voor een betere algehele conditie. Je hart, longen en spieren raken beter ingesteld op langdurige inspanning. Die conditie komt je niet alleen van pas bij hardlopen en andere sporten; ook andere activiteiten kun je langer volhouden. Dat komt heel goed uit wanneer je fysiek zware arbeid moet verrichten.

9. Rennen goed voor je denkvermogen

 

Hardlopen zorgt voor de aanmaak van nieuwe hersencellen in de hippocampus. Daarmee heeft hardlopen een positieve uitwerking op je geheugen en het vermogen om te leren. Ook scoren hardlopers gemiddeld beter op verstandelijke tests. Daarbij is het wel belangrijk dat je in beweging blijft. Als je stopt met hardlopen verdwijnen na enkele maanden de voordelen ten opzichte van niet-lopers.

''Ik vind het vooral belangrijk dat onze leden  plezier vinden in het hardlopen. Alleen dan kunnen we samen realistische doelen zetten en behalen.''
- Marloes Kornet

T.  + 31 6 23 57 41 78
E.  info@loopgroeprun2bfit.nl

KvK-nummer: 66990165
BTW-nummer: NL207867628B02

www.loopgroeprun2bfit.nl       
© 2019. RUN 2B FIT. All Rights Reserved.